کرانبری، میوهای با خواص دارویی فراوان+اینفوگرافیک
کرانبری، با نام علمی Cranberry جز دسته میوههای ناشناخته نیست بلکه فقط نام ناآشنایی دارد. میتوان گفت کرن بری تقریبا همان زغالاخته خودمان است که طرفداران بیشماری پیدا کرده است.
این میوه قرمز رنگ، دارای خواص منحصربفرد و خارق العادهای است که شاید افراد زیادی از آن اطلاع نداشته باشند، اما در ترشی و مربا و بهصورت میوه از آن استفاده میکنند. در این مطلب از شور و شیرین قصد داریم به خواص این میوه یعنی كرن بري نگاهی داشته باشد و نحوه مصرف آن را نیز برایتان شرح دهد. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
خواص کرنبری در بدن
مهمترین خاصیت این میوه برای بدن دارد و در منابع متفرقه و کمتر علمی به آن اشاره شده است و یا در اولویتهای پایین از آن نام بردهاند، درمان تورم مجاری ادرار و کمک به بهبود ناراحتیهای مرتبط با مجرای ادرار میباشد. در کل مهمترین خاصیت کرانبری برای بدن مربوط به درمان ناراحتیهای مجرای ادرار، ناراحتیهای قلبی و ضد سرطان بودن آن است. این میوه از نظر داشتن ویتامینهای مختلف و ترکیبات گیاهی یک منبع غنی به شمار میرود.
ترکیبات کرانبری
100 گرم از کران بری خام شامل مواد مغذی زیر میباشد:
- آب: 86 درصد
- پروتئین: 0.4 گرم
- کربوهیدرات: 12.2 گرم
- میران کالری: کالری: 46
- شکر: 4 گرم
- فیبر : 4.6 گرم
- روغن: یک دهم گرم
سایر ترکیبات گیاهی و خواص کرن بری
ترکیبات گیاهی: میوه کرنبری مقدار زیادی ترکیبات گیاهی بیو اکتیو، بهویژه آنتیاکسیدان، فلاونول و پلیفنول میباشد.
کوئرستین: این مورد یکی از منابع مرتبط با آنتیاکسیدان میباشد.
میریسیتین: این مورد نیز یکی از عوامل تامینکننده سلامت بدن بوده و نوعی آنتیاکسیدان بهشمار میرود.
پونیدین: کرنبری دارای رنگ سرخ است و این رنگ به دلیل وجود مادهای به نام پونیدین است. علاوه بر این پونیدین در بهبود سلامت عمومی بدن دارای نقش مفیدی است.
اسید اورسولیک: اسید اورسولیک مادهای است که در پوست انسان پراکنده میشود. این ماده یک ترکیب تری ترپن است که دارای تاثیر ضد التهابی قدرتمندی میباشد و تاثیر مفیدی برای سلامت پوست دارد.
خواص میوه خشک کرنبری
کرنبری تازه از 90 درصد آب تشکیل شده است و 10 درصد باقیمانده آن را نیز کربوهیدراتها و فیبرهای غذایی تشکیل میدهند. به همین دلیل است که خواص کرنبری خشک شده بسیار بیشتر از میوه تازه آن است؛ زیرا آب این میوه از بین رفته است و تقریبا تمام ترکیبات آن کربوهیدرات و فیبر غذایی خالص میباشد. خواص این میوه لذیذ به شرح زیر میباشد:
- ویتامینها و مواد معدنی: کرنبری سرشار از انواع ویتامینها و مواد معدنی میباشد. مهمترین ویتامینی که در کرنبری وجود دارد، ویتامین C میباشد. بنابراین باتوجه به وجود میزان قابل توجهی از این ویتامین در کرنبری میتوان گفت این میوه منبع آنتیاکسیدان و در پیشگیری از سرطان نقش دارد.
- فواید این میوه برای پوست: مواد معدنی که کرنبری وجود دارند، برای پوست و ماهیچههای بدن بسیار مفیدند.
- منیزیوم کرنبری: به دلیل وجود منیزیوم در کرنبری، این میوه برای بهبود تقویت سیستم رشد بدن و تنظیم آنتیاکسیدان در بدن موثر واقع میشود.
- ویتامین کرنبریE: این ویتامین که در کرنبری وجود دارد در ایجاد خاصیت آنتیاکسیدان نقش دارد.
- ویتامینK1 کرنبری: ویتامین k موجود در میوه کرنبری خشک در بهبود تقویت قابلیت انعقاد خون در بدن موثر است.
- مس موجود در کرن بری: کمبود مس در بدن باعث بهوجود آمدن ناراحتیهای قلبی است. کرنبری مقادیر مناسبی از این ماده معدنی را در بر دارد و برای رفع نیاز ضروری بدن مفید است.
- پیشگیری از سرطان معده و زخم معده: یکی از شایعترین سرطانهای دنیا که علت مرگ بیماران بسیاری بوده است، سرطان معده میباشد. از جمله علل ابتلا به سرطان معده، التهاب و تأثیر مخرب پدیدهای باکتریایی بهنام pylori میباشد. کرن بری از پیشرَوی روند تخریبیH. pylori در معده جلوگیری میکند.
کرنبری و پیشگیری از ناراحتیهای قلبی
یکی از فواید استفاده از میوه کرانبری، جلوگیری از مبتلا شدن به ناراحتیهای قلبی به دلیل وجود آنتی سیانین و پرو آنتی سیانین در آن میباشد. خواص کرن بری سلامتی قلب شامل موارد زیر میباشد:
- بالا بردن کلسترولخوب (HDL)
- کاهش کلسترول بد (LDL) بهخصوص در افرادی که دیابت دارند.
- کاهش سختی رگها در افرادی که ناراحتی قلبی دارند.
- کاهش فشار خون
- کاهش سطح هموسیستئین در خون که در نتیجه خطر التهاب رگهای خونی کم میشود.
سایر موارد مربوط به کرن بری
کرنبری و لاغری: برخی منابع بیان کردهاند که به دلیل اینکه کرنبری باعث جلوگیری از اکسیداسیون چربی بد میشود پس خاصیت دارای خاصیت چربی سوزی بوده و برای لاغری مفید است.
خانمهای باردار و کرنبری: برخی معتقدند که خانمهای باردار باید از خوردن کرن بری خودداری کنند؛ اما در این مورد آزمایشهای خاصی در دسترس نیست، بنابرین بهتر است برای مصر ف کرنبری در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید.
مضرات میوه کرن بری چیست؟
- اگر کرنبری به میزان متعادلی مصرف شود برای اکثر انسانها هیچ نوع زیانی در پی نخواهد داشت.
- از آنجا که کرنبری سرشار از فیبرهای غذایی است، مصرف زیاد آن ممکن است باعث اسهال شود.
- به دلیل اینکه در ترکیبات کرنبری، اکسالات که یکی از عوامل بهوجود آورنده سنگ کلیه است وجود دارد؛ مصرف زیاد کرنبری، احتمال مبتلا شدن به سنگ کلیه را بالا میبرد.
نحوه و موارد مصرف کرانبری برای لاغری
میوه کرنبری معمولا به شکل تازه مصرف میشود، همچنین این میوه را مانند انواع توت، خشک کرده و بهشکل کرنبری خشک نیز استفاده میکنند. از کرنبری خشک میتوان برای تهیه چای کرن بری نیز استفاده کرد. برای این منظور تعدادی کرن بری خشک را در مقداری آب جوش ریخته و چند دقیقه بگذارید تا دم بکشد. نوشیدن روزانه یک تا دو تا فنجان از این چای برای لاغری مفید است.