شور و شیرین

عناب و طریقه و نحوه مصرف آن

میوه عناب طبع معتدل و مرطوب و خواص درمانی شگفت انگیزی دارد. میوه عناب به شکل زیتون و براق است و زمانی‌که هنوز نرسیده است، سبز رنگ می‌باشد، اما به‌هنگام رسیدن میوه عناب، میوه آن نیز به رنگ قرمز در می‌آید و چروک می‌خورد. در این مطلب قصد داریم  انواع روش‌های مصرف عناب را آموزش دهیم.

طبع عناب، عناب سرد است یا گرم؟

عناب، طبع معتدل و مرطوبی دارد، اما برخی بزرگان طب سنتی مانند ابوعلی سینا معتقدند که طبع عناب کمی سرد است. عناب در افرادی که مزاج سرد دارند ممکن است باعث تولید گاز و نفخ شود، این افراد برای مصرف آن و اصلاح طبع عناب باید از آن به همراه شکر و مویز استفاده کنند.

 

طبع عناب، عناب سرد است یا گرم؟

ارزش تغذیه‌ای عناب

خواص تغذیه‌ای موجود در یک فنجان عناب به شرح زیر است:

کالری: ۷۶C
کربوهیدرات: ۲۰/۲ گرم
پروتئین: ۱/۲ گرم
چربی: ۰/۲ گرم
ویتامین سی: ۶۹ میلی گرم ( تقریبا برابر با ۱۱۵ درصد نیاز روزانه)
پتاسیم: ۲۵۰ میلی گرم ( برابر با ۷ درصد نیاز روزانه)
نیاسین: ۰/۹ میلی گرم ( برابر با ۴ درصد نیاز روزانه)
ویتامین بِ 6: ۰/۱ میلی گرم ( برابر با ۴ درصد نیاز روزانه)
مس: ۰/۱ میلی گرم ( برابر با ۴ درصد نیاز روزانه)
منگنز: ۰/۱میلی گرم ( برابر با ۴ درصد نیاز روزانه)
آهن: ۰/۵ میلی گرم ( برابر با ۳ درصد نیاز روزانه)

طریقه مصرف عناب

به هر شکلی که بخواهید عناب را میل کنید، آنتی اکسیدان‌ها و مواد مغذی ارگانیک قوی که در آن وجود دارد، باعث می‌شود این میوه‌ پرخاصیت طیف گسترده‌ای از خواص را برای بدن به همراه داشته باشد.
اما طبقذائقه و دلیل استفاده‌تان از عناب، روش‌های متفاوتی برای استفاده از آن وجود دارد. در اینجا۳ روش از کاربردی‌ترین روش‌های مصرف عناب را آموزش می‌دهیم.

طرز تهیه دمنوش عناب

یکی از روش‌های مصرف عناب، دمنوش عناب می‌باشد. دمنوش عناب برایبیماری‌هایی مانند سرماخودگی، درد سینه، سرفه، بهبود گردش خون و … مفید است. برای تهیه این دمنوش مقوی ابتدا ۴۰۰ گرم عناب خشک شده را در ۲ لیتر آب بجوشانید تا کاملا آب‌پز شود. بعد از پخت عناب‌ها، آن‌ها را از آب بیرون بیاورید و له کنید. مایعی که به‌دست می‌آید را صاف کنید و به اندازه ۱.۵ کیلوگرم شکر به آن اضافه کنید و دوباره باید آن را بجوشانید تا شکرها حل شوند و دمنوش عناب آماده شود. برای مصرف آن، نصف استکان از دمنوش  را در یک لیوان آب خنک حل کنید و میل کنید. در این دمنوش، تمام خواص دارویی عناب وجود دارد.

 

طرز تهیه دمنوش عناب

 عناب خیس کرده

از دیگر روش‌‌های مصرف عناب، خیس کردن آن است که با ترکیب این ماده با سایر مواد مغذی در نهایت یک نوشیدنی کاملا متفاوت و پرخاصیت را می‌توانید تهیه کنید.

در این روش باید ۲۰ حبه عناب را با ۳۰ عدد مویز که هسته آن را گرفته‌اید، ۳۰ عدد سه‌پستان و ۱۷ گرم گل بنفشه را در نیم لیتر آب خیس کنید و بگذارید ۱۰ تا ۱۲ ساعت در آب بمانند. بعد از این مدت، مخلوط را صاف کنید و با ۵۰ گرم شیر خشت و همچنین ۵۰ گرم ترنجبین مخلوط نمایید تا کاملا حل شود. البته برای اینکه طبع عناب و سایر گیاهان همراه را اصلاح کنید، مقداری گلاب به آن اضافه و به مرور مصرف کنید.

مصرف عناب خشک یا تازه

یکی از متداول‌ترین روش‌های مصرف عناب، به‌صورت خشک یا تازه است.

خوب است بدانید که عناب می‌تواند تا 40 درصد وزن خود رطوبت جذب کند و همچنین اگر بیشتر از 2 دقیقه در آب بماند لیچ شده و ویتامین‌هایی که در آب آن به‌صورت محلول وجود دارند، خارج می‌شود. عناب را هرگز خارج از فصل به شکل تر نخرید. زیرا رطوبتی که در آن وجود دارد، مصنوعی است و شما به جای بخشی از وزن عناب، آب می‌خرید و مهم‌تر این است که ماندگاری این میوه به شدت پایین رفته و در کمتر از چهار روز خراب می‌شود.

طرز تهیه چای عناب

از چای عناب همراه با زنجبیل می‌توان برای رفع خستگی، کوفتگی و رفع دردهای مزمن و آرامش بخشی استفاده کرد. چای عناب را می‌توانید به‌صورت زیر تهیه کنید:

  • ۵ عدد عناب و یک شاخه کوچک زنجبیل تازه و یا نصف قاشق چای‌خوری زنجبیل خشک را در آب بریزید و اجازه دهید جوش بیاید. حال شعله را خاموش کنید و بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد. این چای را می‌توانید به‌صورت ساده یا همراه با کمی عسل میل کنید.
  • در این روش می‌توانید به جای زنجبیل از جینسینگ استفاده کند.
  • علاوه بر این‌ها چای زرشک و عناب نیز به دلیل اینکه طعم ملسی که دارد و خواص عناب و زرشک طرفداران زیادی دارد.

 

طرز تهیه چای عناب

مقدار مصرف روزانه عناب

میزان مصرف حبه عناب، 50 عدد در روز است، اما مصرف ۲۰ تا ۲۵ عدد عناب خشک یا تازه برای چند روز مداوا، کافی است. خوب است بدانید که عناب نارس و سبز رنگ، بی‌مزه و گس است و قابل خوردن نیست زیرا خیلی دیر هضم می‌باشد. اگر فکر می‌کنید جویدن عناب خشک به دندان‌هایتان آسیب وارد می‌کند، قبل از مصرف بهتر است آن را بشویید و برای 2 دقیقه و نه بیشتر در آب خیس کنید. حال باید برای 3 تا 4 ساعت منتظر بمانید تا رطوبت به مغز عناب برسد و بافت آن برای خوردن نرم و دلچسب شود.

خرید عناب

برخلاق آمریکا، در برخی  کشورها مانند چین و ایران، عناب به راحتی در مغازه‌هایی که گیاهان دارویی را می‌فروشند مانند عطاری موجود است. اگر می‌خواهید برای خرید عناب تازه اقدام کنید ابتدا نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • پوست عناب باید حتما قرمز تیره و بدون لک و شفاف باشد.
  • عناب‌هایی که حتی کمی سبز یا زرد هستند را به هیچ‌وجه خریداری نکنید.
  • پوست عنابی که می‌خرید باید صاف و بدون چروک باشد.
  • اگر نیاز به عناب خشک دارید، می‌توانید به جای این کار عناب‌های تازه را ۳ تا ۴ روز در هوای اتاق بگذارید تا خشک شوند. عناب خشک را می‌توانید برای مدت‌ زیادی در قفسه آشپزخانه نگهداری کنید. اما اگر نمی‌خواهید دردسر خشک کردن را داشته باشید، می‌توانید خرید عناب خشک را در فروشگاه شور و شیرین به‌صورت آنلاین انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.