قیسی و خواص آن
میوه های خشک از خوراکی های محبوب و پر خاصیت ایرانی هستند که به سراسر دنیا نیز صادر می شوند. میوه های خشک از تمامی میوه ها تهیه می شوند اما در این مقاله قصد داریم تا به طور اختصاصی درباره میوه خشک شده زردآلو (Apricot) یا همان قیسی صحبت کنیم.
قیسی چیست
قیسی نوعی زردآلود است که بسیار شیرین و مطبوع می باشد که در بیشتر نقاط ایران وجود دارد. قیسی یکی از سوغاتی های آذربایجان شرقی ، تبریز و شاهرود است. بخشی از قیسی که در ایران تولید می شود به کشورهای همسایه صادر می شود. قیسی که از طریق روش آفتابی کردن به دست می آید دارای مرغوبیت بالایی است و در بیشتر شهرها و مناطق آذربایجان شرقی تولید می شود. قیسی حاوی مواد مغذی مانند فیبر، ویتامین های A، C و پتاسیم و آهن است.
فرق قیسی و زردآلو
1. میزان آب موجود در آن ها
یکی از تفاوت هایی که بین قیسی و زردآلو وجود دارد میزان آب موجود در هر کدام است. خشک کردن زردآلو یکی از بهترین روش ها برای افزایش ماندگاری این میوه است و باعث می شود در تمام فصول سال از عطر و طعم این میوه استفاده کنیم.
2. خواص
میوه زردآلو به صورت تازه منبع مهمی از پتاسیم محسوب می شود، اما اگر این میوه خشک شود مقدار پتاسیم موجود در آن بالاتر می رود. پتاسیم نقش مهمی در عملکرد بافت های بدن و سایر سلول ها ایجاد می کند. علاوه بر این مقادیر آهن موجود در آن نیز نسبت به زردآلوی تازه بیشتر است که برا درمان انواع کم خونی مفید است. قیسی سرشار از بتاکاروتن است که وجود این ماده برای سلامتی بدن مفید است، برای مثال در درمان بیماری های قلبی، آرتریت روماتوئید، آب مروارید، فشار خون بالا، مشکلات پوستی و حتی درمان انواع سردرد موثر است. زردآلو برای سلامت قلب، کاهش سطح کلسترول خون، کاهش وزن و جلوگیری از کاهش بینایی موثر است.
3. طعم و مزه
بافت قیسی نرم و لواشکی است و دارای طعم ملس و خوشمزه ای است، اما زردآلو بافت گوشتی و آبداری دارد و دارای طعم شیرین و مطبوعی می باشد.
معرفی کامل برگه و قیسی و تفاوتهای آنها
برگه چیست؟
برگه میوه خشک شده زردآلو است که در مقایسه با قیسی کوچک تر، خشک تر و ترش تر است. در بازار فروش، برخی به اشتباه برگه زردآلو و قیسی را یکی می دانند و میوه خشک شده زرد آلو را قیسی می نامند. اما باید گفت که این اشتباه است زیرا قیسی حاصل خشک کردن نوعی دیگر از زردآلو است که به همین نام می باشد. از برگه زردآلو در آجیل، دسر و برخی غذاها استفاده می شود.
قیسی چیست؟
قیسی میوه خشک شده نوعی زردآلو به همین نام است. در مقایسه با برگه زردآلو، قیسی نرم تر، گوشتی تر و شیرین تر است. قیسی را می توان برای انواع دسر، پخت برخی غذاها و یا به صورت تکی در آجیل استفاده کرد.
قیسی و خواص بیشمار آن
فیبر رژیمی
قیسی یک منبع عالی برای فیبر است. فیبرها توانایی کاهش افزایش یافته LDL و کلسترول را دارند. همچنین برای پیشگیری از سرطان و دیابت نوع 2 مفیدند. فیبر باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش شده و انتقال مواد دفعی در لوله گوارش را تسهیل می کند، چون خاصیت ملین دارد برای افرادی که مستعد یبوست هستند مفید است.
پتاسیم
همانطور که گفتیم زردآلو منبع پتاسیم است اما قیسی پتاسیم بالاتری نسبت به آن دارد. پتاسیم نقش حیاتی در عملکرد بافت ها، ارگان ها و سایر سلول های بدن ایفا می کند. پتاسیم رژیمی برای حفظ سلامت قلب و فشار خون سالم ضروری است. این عنصر برای انجام فعالیت الکتریکی قلب، ساختمان عضلات و رشد طبیعی بدن ضروری است. پتاسیم اثر ضد گرفتگی عضلات دارد و دریافت ناکافی آن باعث افزایش پرفشاری خون می شود.
آهن
قیسی نسبت به زردآلو تازه منبع مهمتری از زردآلو است. این منبع به پیشگیری از فقر آهن، کمک می کند.
ویتامین A
این یکی ویتامین های محلول در چربی است که دارای فواید زیر برای بدن است:
· آنتی اکسیدان
· محافظت از سلول وحذف رادیکال های آزاد بدن
· بهبود در بینایی
· تنظیم عملکرد سلولی
· رشد استخوان
· تقویت سیستم ایمنی
· پیشگیری از سرطان
ویتامین C
این ویتامین دارای فعالیت آنتی اکسیدانی است که سلول ها را از اکسیداسیون حفظ می کند و باعث حذف رادیکال های آزاد که عامل سرطان اند می شود. این ویتامین موجود در قیسی برای سلامت دندان، استخوان، پوست، بافت همبند، کمک به جذب آهن و حفاظت در برابر سرماخوردگی و آنفلوانزا مفید است.
ویتامین K
قیسی دارای ویتامین K می باشد. این ویتامین در اعمالی مانند حفظ سلامت استخوان ها، دندان و غضروف ها موثر است. علاوه بر این ویتامین کا در ایجاد لخته خون برای جلوگیری از خونریزی در طول آسیب دیدگی کمک می کند.
آنتی اکسیدانها
علاوه بر ویتامین هایی که تاکنون ذکر شد، قیسی حاوی مقادیری از آنتی اکسیدان است. این مقادیر در میوه های خشک مانند قیسی نسبت به میوه های تازه بیشتر است. آنتی اکسیدان به حذف رادیکال های آزاد که عامل سرطان و سایر بیماری ها هستند کمک می کنند.
کلسیم
کلسیم برای حفظ استخوان، دندان و غضروف مورد نیاز است. پوکی استخوان یک مشکل رایج در خانم های مسن است. قیسی منبع خوبی برای پیشگیری از پوکی استخوان است.
بتا کاروتن
قیسی سرشار از کاروتنوئیدها و سایر مواد مغذی آنتی اکسیدان است. همانطور که گفتیم این آنتی اکسیدان ها بدن را در برابر آسیب های اکسیداتیو و رادیکال های آزاد، که باعث افزایش خطر پیشرفت سرطان و سایر بیماری ها می شوند حفظ می کنند. این میوه خشک سرشار از بتاکاروتن است که باعث کمک به پیشگیری و درمان آرتریت روماتوئید، بیماری قلبی، سرطان، فشار خون بالا، مشکلات پوستی، آب مروارید، بیماری وابسته به سن تحلیل ماکولار و سردرد است.
هشدار در مورد مصرف قیسی
برای تهیه قیسی، به منظور حفظ رنگ نارنجی به آن دی اکسید سولفور اضافه می کنند. اگر این ماده استفاده نشود رنگ آن به رنگ قهوه ای در می آید. اکسید سولفور در زردآلو تبدیل به سولفیت می شود که می تواند باعث واکنش آلرژیک یا حملات سمی شود. علاوه بر این باید توجه داشت به دلیل اینکه فیبر این میوه خشک بالا است مصرف بیش از اندازه آن باعث اسهال و ایجاد نفخ می شود. بنابراین کودکان و سالمندان نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.
طرز تهیه قیسی
تهیه قیسی روش های مختلفی دارد که محبوب ترین آن ها خشک کردن در آفتاب است. این یک روش طبیعی است که طعم و مواد مغذی موجود در آن نیز حفظ می شوند. به روش های تهیه قیسی از زردآلو در این قسمت توجه کنید.
طرز تهیه برگه زردآلو روش اول
باکیفیت ترین زردآلو را تهیه کنید. سینی را آماه کنید. زردآلوها را نصف کنید و هسته را از آن ها خارج کنید. سپس آن ها را 4 قسمت کنید. زردآلوهای خرد شده را به صورتیکه داخل آنها رو به بیرون باشد، روی سینی بچینید. اجازه دهید 3 روز تا 1 هفته در آفتاب بمانند و خشک شوند.
طرز تهیه برگه زردآلو روش دوم
میوه درسته زردآلو را در آب و نمک قرار دهید. برای این کار دو قاشق غذاخوری نمک را در 4 لیتر آب حل کنید و سپس زردآلوی رسیده را در آن بگذرارید.
با دست میوه را نصف کنید و هسته های آن را خارج کنید. با دست کمی زردآلوها را فشار دهید تا داخل آن ها بیرون بزند و سپس روی سینی بچینید.
به جای آب و نمک می توانید از مخلوط آب و آب لیموترش استفاده کنید. این کار از قهوه ای شدن زردآلو ها جلوگیری می کند.
یک پارچه با بافت توری روی زردآلوها بکشید تا حشرات روی آنها ننشینند.
خشک کردن زردآلو در فر
- در این روش می توان زردآلو را به صورت درسته خشک کرد. اما اگر هسته آن ها جدا شود و به صورت نصفه خشک شوند بهتر است.
- بعد از شستن و خشک کردن زردآلوها یک لایه از میوه ها را در سینی مخصوص خشک کردن قرار دهید. قسمت برش خورده باید رو به بالا باشد.
- فر را روی دمای 50 درجه سانتی گراد قرار دهید و سینی را درون آن بگذارید. حواستان به زردآلوها باشد و همین که پوستشان شروع به جمع شدن کرد دما را تا 65 درجه سانتی گراد بالا ببرید و تا انتهای خشک شدن زردآلو ها روی همین دما نگه دارید.
- در فر را کمی باز بگذارید تا رطوبت خارج شود. در نهایت سینی فر را خارج کنید و بگذارید 12 ساعت در دمای اتاق بمانند وخنک شوند. می توانید آن ها را در شیشه های محفوظ از هوا یا جعبه های مقوایی نگه دارید.
خشک کردن زردآلو با میوه خشک کن
زردآلوها را بشویید، خشک کنید، هسته آن ها را بگیرید و نصف کنید. سپس از طرف برش خورده آن ها که رو به بالا است، در سینی فر بچینید. زردآلوها نباید به هم خیلی چسبیده باشند تا فضای کافی برای جریان هوای مناسب بین آن ها وجود داشته باشد.
زمان و دمای دستگاه باید طبق راهنمای آن تنظیم شود. معمولا میوه خشک کن روی دمای 57 درجه سانتی گراد و زمان 12 ساعت تنظیم می شود.
خشک کردن زردآلو در مایکروویو
بعد از اینکه میوه ها را شستید و خشک نمودید به صورت نازک برش دهید. اما آنقدر نازک نباشند که به سطح سینی مایکروویو بچسبند.
سینی مایکروویو را کاملا بشویید و خشک کنید. برش های زردآلو را داخل سینی قرار دهید و به اندازه کافی بین آن ها فاصله بگذارید.
مایکروویو را باید روی حالت یخ زدایی تنظیم کنید و تایمر را نیز روی 30 دقیقه تنظیم نمایید.
بعد از گذشت 30 دقیقه به زرد آلو ها سر بزنید و آن ها را از آن رو کنید. اگر هنوز رطوبت داشتند تایمر را روی 5 تا 10 دقیقه تنظیم کنید. زردآلو یک میوه آبدار است و ممکن است جمعا 45 دقیقه نیاز به خشک کردن در مایکروویو داشته باشد.
انواع قیسی
زردآلو با 3 نام نامگذاری می شود که هر کدام نشان از یک نوع خاص هستند:
- رقم گوگردی
- آفتابی ارگانیک
- تیزابی
قیسی سیاه چیست
قیسی سیاه معمولا از میوه آلوی سیاه به دست می آید که منبع خوبی از آهن است و برای افراد کم خون مفید است و توسط عطاران برای بیمان کم خون توصیه می شود. قیسی درجه یک سیاه اعلا علاوه بر اینکه دارای طعم بینظیری است دارای خواص درمانی زیادی نیز می باشد. آلو سیاه در مناطقی مانند اردبیل، تبریز، مرند و … به قیسی های باکیفیت تبدیل می شود.
خواص قیسی، از عضلهسازی تا بهبود سیستم تنفسی
در اینجا مهمترین فواید قیسی زردآلو برای سلامتی بدن ذکر شده است.
- لخته شدن خون
ویتامین K موجود در قیسی برای لخته شدن خون مفید است که باعث جلوگیری از خونریزی می شود. مکمل های این ویتامین موجودند اما خوردن یک بار قیسی در روز به ذخیره این ویتامین در بدن کمک می کند.
- عضلهسازی
پتاسیمی که در قیسی وجود دارد به عملکرد اندام ها و بافت ها کمک می کند. این ماده طبیعی برای رشد طبیعی، عضله سازی و همچنین تنظیم میزان اسید در بدن مهم است، زیرا به سنتز پروتئین در بدن کمک می کند.
- تقویت درخشش پوست
روغن قیسی مفید برای مراقبت از پوست است و برای صاف و درخشان شدن پوست هم موثر است. علاوه بر این برای درد گوش هم یک درمان موثر محسوب می شود.
- بهبود سیستم تنفسی
خوردن قیسی اثرات موثری در اختلالات تنفسی دارد، زیرا به عنوان خلط آور عمل می کند و برای جلوگیری در حملات آسم هم موثر است.
- رفع کمخونی
قیسی منبع آهن است و حاوی مس است که جذب کننده آهن نیز می باشد و مس آن در بدن باعث تولید هموگلوبین می شود.
- بهبود بینایی
قیسی ویتامین A دارد که برای دید خوب ضروری است. این ویتامین همچنین نقش آنتی اکسیدان دارد که بدن را در برابر ویتامین های رادیکال آزاد محافظت می کند. قیسی، زاگزانتین دارد که یک آنتی اکسیدان ضروری برای عملکرد بهتر فیلتر نور توسط چشم است.
- تنظیم ضربان قلب
یکی از فواید پتاسیمی که در قیسی وجود دارد توانایی تنظیم مایعات و الکترولیت بدن است که باعث تنظیم ضربان قلب و حفظ عملکردهای مناسب عضلات می شود. این مقدارپتاسیم باعث پایین نگه داشتن فشار خون نیز می شود.
- مفید برای دوران بارداری
از مشکلات دوران بارداری خونریزی و اسپاسم است. این موارد با خوردن قیسی قابل تسکین هستند که علاوه بر این برای بهبود عفونت های واژن نیز موثر است. آهن موجود در قیسی به رفع کم خونی مادر در دوران بارداری و پیشگیری از وقوع ناهنجاری های تکاملی در جنین کمک می کند. مصرف غذاهای غنی از فیبر مانند قیسی به رفع یبوست و مشکلات گوارش دوران بارداری کمک می کند.
- کمک به کاهش وزن
قیسی دارای مواد مغذی مانند پکتین و سلولز فراوان است که به عنوان یک ملین ملایم برای دستگاه گوارش عمل می کند که این باعث دفع سریع مواد ناخواسته در بدن و پاکسازی آن می شوند. مصرف قیسی قبل از غذا به تحریک هضم غذا برای رفع سو هاضمه و کاهش وزن کمک می کند.
- مفید برای کبد
قیسی حاوی مواد مفیدی است که به سلامت کبد کمک می کنند زیرا باعث افزایش فعالیت در کبد می شود. از طرف دیگر اثرات قیسی برای دفع مواد ناخواسته بدن، به عملکرد سم زدایی کبد نیز کمک می کند.
ارزش غذایی و کالری
طبق محاسبات، 100 گرم قیسی حاوی مواد زیر می باشد:
241 کالری
4 گرم پروتئین
5 گرم چربی
63 گرم کربوهیدرات
3 گرم فیبر غذایی
1160 میلی گرم پتاسیم
55 میلی گرم کلسیم
3 میلی گرم آهن
32 میلی گرم منیزیم
71 میلی گرم فسفر
2 میکروگرم سلنیوم
180 میکروگرم ویتامین A
1 میلی گرم ویتامین C
3 میلی گرم ویتامین K
2 میلی گرم روی
10 میکروگرم فولات
علاوه بر این این میوه خشک حاوی مقادیر پی فنلی مختلفی مانند روتین، اسید فرولیک، اسید کافئیک، اسید کلروژنیک، اسید گالیک، اپی کاتچین، پروسیانیدین، اپی گالوکاتچین می باشد.
قیسی و دیابت
افرادی که دیابت دارند بهتر است از قیسی هایی که به روش سنتی خشک می شوند استفاده کنند زیرا در روش صنعتی، تولید کنندگان به آن مقداری قند و گوگرد اضافه می کنند که برای افراد دیابتی مناسب نیست. قیسی به عنوان یک میان وعده به همراه آجیل های دیگر برای ورزشکاران، دوندگان و کوهنوردان مناسب است.
طبع زردآلو و طبع قیسی چه می باشد ؟
باید بگوییم که طبع زردآلو سرد و تر می باشد و جالب اینجاست که طبع قیسی گرم و خشک است. این یک تضاد است اما حقیقت این است که با خشک کردن زردآلو طبع آن گرم می شود.
خرید قیسی زردآلو خشک به قیمت روز
خرید قیسی زردآلو به قیمت روز از مراکز فروش این محصول انجام می گیرد. قیسی زردآلو درشت معمولا توسط کارخانجات در حجم های مختلف بسته بندی شده و باعث فروش بالای محصولات می شود. قیسی ها برای کاربرد در پخت انواع غذاهای ایرانی و آش رشته های محلی به کار می روند.
آگاهی از قیمت قیسی زردآلو
اگر خریدار قیسی زرآلو هستید می توانید به محصولات ما مراجعه کنید. در فروشگاه اینترنتی آجیل و خشکبار شور و شیرین انواع میوه های خشک و خشکبارهای دیگر وجود دارد که قیمت روز آنان در اختیار شما قرار گرفته است. می توانید قیسی را به صورت عمده نیز از ما خریداری نمایید.
قیسی کیوبی
میوه خشک مکعبی با نام کیوبی شناخته می شود که دارای تنوعی از طعم های مختلف مانند سیب، آلو، کیوی، قیسی و … است. کیوبی که با نام حبه ای نیز معروف است، یکی از خشکبارهایی است که طرفداران زیادی دارد و از لحاظ طعم و مزه بی نظیر است.