خواص آب زرشک طبیعی و طرز تهیه آن
یکی از انواع نوشیدنی که برای سلامتی ما بسیار مفید است، آب زرشک میباشد اما متاسفانه آب زرشکهایی که در بستنی فروشیها و سایر مغازهها به فروش میرسند اکثرا اصل و طبیعی نیستند. همچنین آب زرشک اصل قیمت بالایی دارد. اما میتوانیم آب زرشک را به راحتی با قیمتی مناسبتر و سلامت بیشتر، خودمان در منزل تهیه کنیم. در این بخش از سایت شور و شیرین تهیه آب زرشک خانگی با استفاده از زرشک پلویی را آموزش میدهیم و خواص آن را نیز شرح میدهیم.
طرز تهیه آب زرشک
روش اول طرز تهیه آب زرشک طبیعی
- زرشکها را در یک ظرف غیرفلزی برای 24 ساعت بخیسانید. برای اینکه زرشکها را خیس کنید، از ظروف شیشهای استفاده کنید.
- برای هر 250 گرم زرشک 1 پیمانه آب را به آن بیفزایید، با این روش آب زرشک غلیظی خواهید داشت و به هنگام نوشیدن میتوانید به آن آب بیفزایید و یا برای هر 250 گرم زرشک 6 پیمانه آب اضافه کنید. سپس درب ظرف را ببندید.
- بعد از گذشت 24 ساعت، زرشک و آب آن را در مخلوط کن یا غذاساز بریزید و آن را برای 30 ثانیه با دور متوسط، مخلوط کنید.
- اگر مخلوط کردن برای مدت زیادی انجام شود باعث خرد شدن کامل زرشک میشود، مخلوط کردن باید به اندازهای ادامه یابد که دانههای زرشک فقط شکسته شوند و آب آنها خارج شود. اگر مخلوط کردن را به حدی ادامه دهید که دانههای زرشک بهور کامل خرد شوند، جدا کردن تفاله از آب بسیار سخت میشود.
- برای اینکه تفاله زرشک را جدا کنید، باید محتویات درون مخلوط کن را از یک پارچه یا صافی ریز عبور دهید و سپس با فشردن تمامی آب آن را خارج کنید.
- حالا آب زرشک آماده است و میتوانید آن را در یک بطری شیشهای بریزید و آن را در یخچال نگهداری کنید.
روش دوم تهیه آب زرشک طبیعی
- در این روش نیز باید ابتدا زرشکها را تمیز کنید و با آب سرد بشویید و در آبکش غیرفلزی بریزید.
- سپس زرشکها را در یک قابلمه پر از آب جوش بریزید و حرارت را کم کنید. مواظب باشید زیرا حرارت زیاد بر زرشک تاثیر منفی دارد که باعث تلخی زرشک میشود.
- حال درب قابلمه را ببندید. بعد از گذشت 10 دقیقه حرارت را خاموش کنید و بگذارید محتویات قابلمه کمی سرد و خنک شود.
- بعد از اینکه محتویات قابلمه خنک شدند، آن را از پارچه یا صافی ریز عبور دهید و زرشکها را با دست بمالید و فشار دهید تا کاملا آب زرشک از آنها خارج شود.
- پس از اینکه آب زرشک کاملا صاف و بدون تفاله بهدست آمد، آن را در بطری شیشهای بریزید و در یخچال بگذارید.
- اگر به هنگام مصرف فکر کردید که آب زرشک غلیظ است، به آن کمی آب بیفزایید. همچنین اگر آب زرشک ترش باشد میتوانید مقداری نمک و یا شکر بسته به ذائقه خود به آن اضافه کنید.
نکات مهم در گرفتن آب زرشک
یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار در فصل تابستان آب زرشک است. اگر میخواهید خود را از گرمای تابستان نجات دهید، میتوانید این نوع نوشیدنی سرد را تهیه کنید. اما به برخی نکات که درباره آب زرشک وجود دارد نیز باید توجه نمایید:
- برای اینکه خودتان به تهیه آب زرشک طبیعی بپردازید بهتر است از زرشک مرغوب استفاده کنید.
- دو نوع زرشک وجود دارد؛ زرشک کوهی که دارای طعم ترشی است و زرشک پلویی که طعم شیرین دارد. برای اینکه آب زرشک تهیه کنید بهتر است از زرشک کوهی استفاده کنید.
- در هنگام گرفتن آب زرشک باید مواظب باشید که آن را زیاد نجوشانید، زیرا آب زرشک تلخ میشود.
خواص آب زرشک
خواص آب زرشک برای لاغری
مصرف زرشک و آب زرشک چربی سوزی را افزایش میدهد، بنابراین باعث لاغری و کاهش وزن میشود.
آب زرشک و کبد چرب
مصرف آب زرشک در بهبود عملکرد کبد موثر است. همچنین خوردن آب زرشک باعث شستشوی کلیه و کبد میشود.
کاهش علایم بیماری سل
آب زرشک خواص ضد باکتریایی دارد. بنابراین مصرف روزانه یک فنجان از آن باعث کاهش علائم بیماری سل میشود.
تقویت سلامت ذهنی و مغزی
بربامینی که در آب زرشک وجود دارد باعث از بین رفتن خطر اکسیداسیون در زیست مولکولهای مغز میشود و باعث جلوگیری از از کار افتادگی مولکولهای حافظه میشود.
درمان اسهال
آب زرشک ویژگی قابضکنندگی دارد که با مصرف این نوشیدنی از فواید بینظیر آن در درمان اسهال میتوانید بهرهمند شوید.
درمان بیماری صرع
باربرینی که در زرشک وجود دارد برای درمان بیماری تشنج مفید است و باعث بهبود صرع میشود.
ضد روماتیسم
آب زرشک خاصیت ضدروماتیسمی دارد و باعث درمان این بیماری میشود.
موثر در ترک اعتیاد
آلکالوئید بربرین که در آب زرشک وجود دارد برای درمان و برطرف کردن اعتیاد به تریاک موثر است.
کالری آب زرشک
هر 240 میلیلیتر یعنی تقریبا یک لیوان آب زرشک طبیعی 110 کالری انرژی دارد.
مضرات آب زرشک
آب زرشک طبع سرد و خشکی دارد، به همین دلیل افرادی که مزاج سرد دارند باید در مصرف آن احتیاط کنند. برخی افراد به هنگام مصرف آب زرشک ممکن است به عوارضی مانند تهوع، اسهال، یبوست، درد و گرفتگی معده دچار شوند.
- برای مصرف آب زرشک در دوران بارداری و شیردهی باید احتیاط کنید.
- کسانی که دارای سرفههای خشک هستندنباید آب زرشک بخورند.
- آب زرشک نباید بهصورت روزانه و زیاد مصرف شود.
زمان مناسب مصرف آب زرشک
مقدار مصرفی آب زرشک با توجه به شرایط مصرف آن متفاوت است. اگر میخواهید از آب زرشک برای درمان بیماری کبد چرب استفاده کنید، صبح بهصورت ناشتا یک لیوان از آن و شب نیز قبل از خواب یک لیوان از آن را مصرف کنید. اگر قصد کاهش وزن با استفاده از آب زرشک را دارید، هر روز نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی یک لیوان از آن را مصرف کنید.
مدت زمان ماندگاری آب زرشک
مدت زمانی که میتوان آب زرشک را در بطری شیشهای در یخچال نگهداری کرد، به مدت یک هفته است. بعد از گذشت این زمان آب زرشک بهتدریج، گازدار و خراب میشود. بهترین راه برای اینکه از خراب شدن آب زرشک جلوگیری کنید این است که زرشک را فریز کنید و هر بار به میزان مصرف خود، از آن بیرون بیاورید.