شور و شیرین

بادام کوهی یکی از مغزهای بسیار پرخاصیت در آجیل به شمار می‌آید که برخلاف کاربردها و مصارف فراوانی که دارد، اطلاعات و آگاهی عمومی درباره ویژگی‌ها و خواص آن محدود است. در این مقاله قصد داریم تا به توضیح کامل بادام کوهی و همچنین ساختار و ویژگی‌های آن‌ها بپردازیم.

 

بادام کوهی چیست؟

درخت وحشی بادام کوهی یکی از درختان بومی و قدیمی ایران است. مغز بادام کوهی از میوه رسیده درخت بادام کوهی به دست می‌آید. مغز بادام کوهی در انتهای مرحله خشک شدن میوه این درخت تولید می‌شود. این بادام  مانند بادام شیرین در ابتدا سبز و پوشیده از کرک است. اما در طی زمان و رسیدن میوه، این پوشش خارجی سبز رنگ خشک می‌شود و پوست آن سخت می‌شود. در این مرحله است که رشد مغز بادام کوهی در داخل پوسته کامل شده و آماده مصرف است. مغز دانه این بادام به صورت طبیعی تلخ است اما با به کار بردن روش‌های محلی، آن را چند بار در آب جوش می‌جوشانند، سپس با پاستوریزه کردن این دانه‌ها، مغز بادام کوهی را فرآوری، پاستوریزه کرده و تلخی آن را می‌گیرند و به اصطلاح شیرین می‌کنند.

 

بادام کوهی چیست؟

مشخصات ظاهری بادام کوهی

درختچه‌ای با شاخه‌های جوان و خاردار است که شاخه‌های آن به رنگ قهوه‌ای روشن و بعد از مدتی نیز به رنگ خاکستری تبدیل می‌شود. برگ‌های این درختچه چرمی شکل، باریک و نوک تیز با ابعادی متفاوت است. میوه‌ آن کرک‌دار، مخملی و ابعاد میوه در گونه‌های مختلف متغیر است.

طبیعت مغز بادام کوهی

 

طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت بادام کوهی گرم و خشک است.

 

مغز این بادام تلخ یعنی بادامی که فراوری نشده را نمی‌توان به صورت خوراکی مصرف کرد. اما اگر بادام کوهی شیرین شود کاملا جنبه خوراکی دارد و به شکل آجیل و تنقلات می‌تواند مصرف شود. مغز باین ادام چه در حالت تلخ و شیرین خواص زیادی دارد. خواص مغز بادام کوهی به صورت زیر است:

خواص بادام تلخ

مصرف خوراکی بادام تلخ خیلی کم است و بیشتر به شکل‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما همان مصرف اندک بادام تلخ نیز دارای خواص زیر است:

  • پاکسازی کبد
  • کاهش سردرد
  • بهبود کلیه درد
  • درمان اگزما
  • رفع لکه‌های صورت
  • بهبود مشکلات تنفسی و ریه
  • از بین بردن سنگ کلیه
  • و …

ویژگی‌ها و خواص بادام کوهی

خواص بادام شیرین

  •  پایین آورنده کلسترول بد خون است.
  • باعث کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود.
  • از تخریب سلول‌ها و DNA جلوگیری می‌کند.
  • برای سلامت پروستات عملکرد موثری دارد.
  • از گرفتگی عضلانی و ضعف ماهیچه‌ها جلوگیری می‌کند.
  • بادام منبع خوبی ازمنیزیم و پتاسیم است.
  • به کاهش وزن کمک می‌کند.
  • در پیشگیری از پوکی استخوان نقش دارد.
  • غنی‌ترین منبع غیر حیوانی کلسیم بادام است.
  • در التیام و جوان سازی‌ پوست موثر است.
  •  به کاهش چین و چروک، درمان آکنه و جوش‌ کمک می‌کند.
  • باعث جلوگیری از به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا می‌شود.
  • کاهش دهنده قند خون است و برای بیماران دیابتی مفید است.
  • در تقویت عملکرد ریه نقش موثری دارد.
  • کاهش خستگی و برطرف کردن ضعف عمومی بدن را در پی دارد.
  • بادام منبع خوبی از انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها است.
  • بادام سرشار از پروتئین، کلسیم، منیزیم و آهن است بنابراین مصرف بادام باعث افزایش انرژی می‌شود.
  • به دلیل اینکه بادام مقادیر کافی از کلسیم و فیبر دارد، باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ می‌شود.
  • اسید فولیک بادام، باعث کاهش سرطان دهانه رحم و تکامل رشد جنین می‌شود، به همین دلیل است که مصرف آن برای زنان باردار مفید است.
  • این آجیل باعث تقویت سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از سرطان، جلوگیری از بروز آلزایمر و  آب مروارید می‌گردد.
  • مغز این بادام را بعد از شیرین شدن به عنوان تنقلات و آجیل می‎توان مصرف کرد.
  • مغز بادام کوهی شیرین شده یعنی فرآوری شده، دارای مقادیر زیادی نشاسته، قند، فیبر، پروتئین، آب، انواع ویتامین‌های گروه B  (B1 و B2 و B3) و همچنین انواع مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، منگنز، روی، پتاسیم و سدیم است.
  • بادام منبع کلسیم و فسفر است، به همین دلیل است که در حفظ سلامت و استحکام دندان‌ها و استخوان‌ها موثر عمل می‌کند.
  • نیمی از وزن دانه بادام کوهی، روغن و چربی اسیدهای غیراشباع می‌باشد. به همین دلیل است که مصرف آن برای افراد چاق و کسانی که به امراض قلبی و عروقی مبتلا هستند، مضر نیست.

مصارف بادام کوهی

مغز بادام کوهی را می‌توان به به دو صورت شیرین شده که فرآوری شده است برای مصارف تنقلات و  دیگری تلخ که فرآوری نشده است و جنبه دارویی دارد، مورد مصرف قرار داد. در ادامه توضیحات بیشتری را ارائه می‌دهیم.

مغز بادام کوهی شیرین شده (فرآوری شده)

مغز بادام کوهی شیرین شده از نظر طب سنتی و اسلامی، نسبتا معتدل است. مغز بادام کوهی شیرین شده خواص مختلفی دارد مانند درمان زخم روده‌ها، مثانه و اسهال، تقویت‌کننده قوای جنسی، نرم‌کننده سینه و خلط آور و… است. همچنین این مغز شیرین شده بو داده تقویت کننده معده و قابض شکم است. دمنوش پوست مغز این نوع بادام که قهوه‌ای رنگ است، تسکین دهنده دردها و التیام بخش التهاب‌های مجاری تنفسی است. از طرف دیگر مغز این بادام به دلیل اینکه دارای کلسیم و منیزیم است باعث جلوگیری از ریزش شده و بسیار مفید است.

مغز بادام کوهی شیرین شده علاوه بر اینکه در تنقلات و آجیل‌های محلی مورد استفاده قرار می‌گیرد، در تهیه غذاهای متنوع و خوشمزه محلی نیز کاربرد دارد.

 

مغز بادام کوهی شیرین شده (فرآوری شده)

مغز بادام کوهی تلخ (فرآوری نشده)

مغز بادام کوهی طبیعی و شیرین نشده، به صورت تلخ مزه هم خواص فراوانی دارد. مغز بادام کوهی فرآوری نشده (تلخ) به 2 صورت خام و روغن در طب سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد که خواص فراوانی مانند زیر دارد:

  • این نوع بادام  تلخ به صورت خام ۳ تا ۴ درصد آمیگدالین گلوکوزید دارد که در بدن به اسید پیروسیک یا همان سیانید هیدروژن تبدیل می‌‏گردد. سیانید هیدروژن عملکرد ضد سرطانی دارد.
  • روغن این نوع بادام دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی است.
  • روغن این نوع بادام اگزما و خارش پوستی را به صورت طبیعی درمان می‌کند.
  • روغن مغز این نوع بادام مانند روغن بادام تلخ دارای تاثیرات قابل توجهی روی کاهش دردهای مفاصل و مهره‌های کمر دارد.

خرید بادام کوهی

خرید و فروش اینترنتی در حوزه خشکبار از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است به طوری که امروزه افراد زیادی هستند که برای تهیه انواع بادام، پسته و دیگر محصولات از اینترنت کمک می‌گیرند. بادام کوهی تلخ یا الوک شیرین نیز از محصولاتی هستند که فروش عمده و جزئی آن‌ها به صورت اینترنتی قابل انجام است. خرید بادام کوهی و سایر آجیل‌های موردنیاز خود را می‌توانید از سایت شور و شیرین به صورت آنلاین انجام دهید.

قیمت بادام کوهی

به طور کلی بادام کوهی نسبت به دیگر انواع بادام مانند بادام زمینی قیمت پایین‌تری دارد. شاید بپرسید دلیل این امر چیست؟ یکی از عمده‌ترین دلایل پایین بودن قیمت بادام کوهی خودرو بودن آن است. برای تولید گیاهان و یا درختچه‌های خود رو تقریبا هیچ‌گونه هزینه مالی و یا صرف وقت نیاز نیست. حذف شدن هزینه برای آبیاری و یا سمپاشی و چنین مواردی باعث می‌شود تا قیمت تمام شده تولید این نوع بادام خیلی پایین‌تر از بادام درختی باشد. این نوع بادام در شکل‌های مختلفی در بازار به فروش می‌رسد به همین دلیل است که یک امر طبیعی است که قیمت فروش آن‌ها متفاوت از یکدیگر باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.