انواع شکلات تلخ است و نکات مصرف آن
به طور معمول انواع شکلات تلخ از ترکیب چربی و شکر و اضافه کردن آنها به کاکائو درست میشود و فاقد شیر است. اگر میزان کاکائویی که در تهیه این محصول به کار رفته است، ۷۰ درصد یا بیش از آن باشد، شکلات در دستهبندی شکلاتهای تلخ قرار میگیرد. شکلاتهای تلخ به دلیل اینکه سطح بالایی از آنتیاکسیدان دارند، معروفند. پژوهشها نشان داده است که حتی میزان آنتیاکسیدانی که در آنها وجود دارد از بعضی میوهها مانند بلوبری نیز بیشتر است. درمورد شکلات تلخ، تحقیقات و پژوهشهای علمی دیگری نیز انجام گرفته است. این پژوهشها نیز نشان میدهند که مصرف شکلات تلخ میتواند مزایای زیادی مانند کاهش بیماریهای قلبی و بهبود عملکرد مغز داشته باشد.
انواع شکلات تلخ
شکلات با تمام اشکالی که دارد یکی از پرطرفدارترین خوراکیها در جهان محسوب میشود و امروزه، تحقیقات بیشتر نشان دادهاند که نوع تلخ آن اگر به صورت منظم مصرف شود دارای فوایدی برای سلامتی است که این فواید باعث میشوند شکلات تلخ بیشتر مورد توجه قرار گیرد. اما با وجود انواع مختلفی که از شکلات تلخ در بازار وجود دارد، تشخیص اینکه کدام شکلاتی سالم است و چه چیزی برای خوردن آن مغذی نیست، سخت است.
شکلات که از دانههای کاکائو تهیه میشود، زمانی به دست میآید که این دانهها به مواد جامد کاکائو تبدیل شوند. این شیرینی با توجه به میزان مواد جامد کاکائو و همچنین درصد شکر و سایر موادی که در آن استفاده میشود، به دستههای مختلفی تقسیم میشود. در اینجا به تفکیک هر دسته از آن و انواع شکلات تلخ میپردازیم.
شیرین نشده – ۸۵-۱۰۰٪
این نوع شکلات یکی از انواع شکلات تلخ است که خالصترین است که ۸۵ تا ۱۰۰ درصد مواد تشکیل دهنده آن دانههای کاکائو میباشد. بهترین درصد شکلات تلخ برای مصرف همین مورد است، حتی اگر خوردن آن برای اکثر افراد سخت باشد زیرا دارای طعم تلخی است. کاربرد شکلات شیرین نشده بیشتر برای کالاهای پخته شده مانند کوکیها است، در کل برای مواردی که طعم شکلاتی شدیدی نیاز است از آن استفاده میکنند.
تلخ و شیرین – ۶۵-۸۰٪
هر چند این نوع شکلات برای سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تنها باید ۳۵ درصد دانههای کاکائو داشته باشد تا در دسته شکلات تلخ و شیرین قرار بگیرد، اما معمولا درصد کاکائو شکلات تیره که در آن استفاده میشود از ۶۵ تا ۸۰ درصد است. کاربرد این نوع شکلات غالبا برای پخت و پز است، اما خوردن آن نیز به تنهایی قابل تحمل است. حداقل مقدار توصیه شده دانههای کاکائو که در شکلات تلخ سالم وجود دارد ۷۰ درصد است، بنابراین این یک شکلات مناسب برای مصرف در میان وعده است.
نیمه شیرین – ۳۵-۶۰٪
مانند شکلات تلخ، این دسته حداقل باید ۳۵ درصد دانه کاکائو در ترکیبات خود داشته باشد تا در دسته نیمه شیرین قرار بگیرد. تفاوت این دو دسته در میزان متوسط دانههای کاکائو و شکر به کار رفته در ترکیبات این شکلات است. شکلات نیمه شیرین معمولا از حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد دانههای کاکائو تهیه میشود و قند بیشتری نسبت به شکلات تلخ دارد که باعث میشودمصرف آن سالمتر و خوردن آن نیز شیرین تر و راحت تر شود.
شکلات شیر - ۱۰-۲۰٪
محبوبترین نوع شکلات برای مصرف و در عین حال آن نوع شکلاتی که کمترین خواص تغذیهای است، شکلات شیری است. این نوع از شکلات باید حداقل ۱۰ درصد مواد جامد کاکائو و ۱۲ درصد مواد جامد شیر (شیر تغلیظ شده، خامه، شیر خشک، پودر شیر و …) داشته باشد تا به عنوان شکلات شیری دسته بندی شود. بقیه مواد این شکلات از شکر و مواد دیگری مانند فیلینگ تشکیل میشود تا طعم بسیار شیرینتری نسبت به سایر شکلاتها پیدا کند.
شکلات سفید – ۰٪
یک نوع دیگر شکلات، شکلات سفید است هرچند در واقع شکلاتی نیست. اما دلیل اینکه به نام شکلات خوانده میشود این است که کره کاکائو یکی از مواد تشکیل دهنده آن است، هر چند هیچ اثر دیگری از شکلات در آن وجود ندارد. برای اینکه در دسته شکلات سفید قرار بگیرد، باید دارای حداقل ۲۰٪ کره کاکائو و ۱۴٪ مواد جامد شیر در ترکیبات خود باشد، بدون اینکه بیشتر از آب نبات از ۵۵٪ شکر تشکیل شود. اغلب اوقات، شکلات سفید را با وانیل طعم دار میکنند. این آبنبات فاقد ارزش غذایی است.
چگونه سالم ترین شکلات تلخ را بخریم؟
هر چه شکلات تیرهتر باشد بهتر است. به طور کلی، هر چه درصد کاکائو بیشتر باشد، مزیای بیشتری برای سلامتی خواهد داشت. برای مثال 1۰ گرم شکلات کاکائویی 83 درصد، نسبت به 1۰ گرم شکلات کاکائویی 65 درصد برای سلامتی مزایای بیشتری دارد. شکلاتهای تلخی که طعم دار هستند مانند پرتقال، کارامل یا نمک دریا، حاوی شکر و نمک بیشتری میباشند، بنابراین برای اینکه بتوانید از یک شکلات تلخ حداکثر مزایا را ببرید، از شکلات تلخ ساده استفاده نمایید.
جهت خرید انواع شکلات و شیرینی به فروشگاه اینترنتی شور و شیرین مراجعه نمایید.
در مصرف انواع شکلات تلخ به چه نکاتی باید توجه کرد؟
شکلات از آن دسته خوراکیهای خوشمزهای است که چیزی نمیتواند از میل به خوردن آن جلوگیری کند. همانور که میدانید و در مقالات دیگر به آن پرداخیتم، این خوردنی پرطرفدار فواید زیادی برای سلامتی دارد که این خواص و فواید به دلیل فلاوانولهایی است که در کاکائو جامد وجود دارد. میزان فلاوانول موجود در شکلاتهای تلخ متفاوت است. همچنین هر شرکت روشهای فرآوری خاص خود را دارد و این یکی از مواردی است که در تعیین میزان فلاوانول موجود در آن اثرگذار است. تولیدکنندگان شکلات میزان فلاوانولی که در محصولاتشان استفاده کردهاند را ذکر نمیکنند. با این وجود بیشتری درصد فلاوانول استفاده شده در شکلاتهای تلخ با میزان درصد کاکائو بالاتر میباشد.
کره کاکائو یکی از مواد تشکیلدهنده شکلاتهای تلخ است که به طور عمده یکی از چربیهای اشباع ناسالم است. بنابراین بهتر است مصرف این ماده غذایی به حداقل برسد تا از مصرف کالری، چربی و شکر زیاد جلوگیری شود. البته باید گفت که شکلاتهای تلخ دارای قند کمتری نسبت به شکلاتهای شیری و سفید هستند. شکلاتهایی که کاکائو بیشتری دارند، حاوی شکر کمتری میباشند. میزان شکر به کار رفته در این محصول نیز در شرکتهای مختلف، متفاوت است. بنابراین پیشنهاد ما برای خرید این محصول این است که قبل از خریدن، میزان شکر و دیگر مواد تشکیلدهنده آن را بررسی کنید.